Stäng fönster Herrljunga kn, KÄLLUNGA KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
Källunga kyrka är belägen omkring en mil fågelvägen sydöst om Herrljunga. Den gamla Skaraborgsgränsen är även nordgräns för den långsträckta socknen med Källeryd och dess kapell samt tidigare järnvägsstation i norr, och den medeltida kyrkan i södra delen. Däremellan utbreder sig en skog där kronoparken skär igenom socknen. Före laga skiftet år 1858 låg hela kyrkbyn med tät bebyggelse väster om kyrkan. När gårdarna flyttades ut till sina nya gårdsskiften kom kyrkan att hamna mitt i byn istället. Eftersom det finns våtmarker nordöst om kyrkan kan där förr i tiden ha varit ett större vattendrag som föranledde kyrkans placering. Om man idag anländer till Källunga kyrka på den slingriga grusvägen från Skölvene, några kilometer söderut, överraskas man när kyrkan plötsligt uppenbarar sig bakom byggnaderna till den gård som fortfarande gränsar till kyrkogården i sydväst. Kyrkogården omges av smala vägar på alla sidor utom i nordöst, där ägor och ekonomibyggnader till gården ett stycke bort angränsar. Längs kyrkogårdens sydvästra sida går en förbindelseväg mellan vägen till Kulelida längs nordvästra sidan och den mot Floby på sydöstra sidan. En parkering är anordnad i sydväst mellan vägen och kyrkogården på en lägre marknivå. En trappa leder därifrån upp till kyrkogården. Stora åkrar till lantgårdarna runtom breder ut sig i nordväst och sydöst, där landskapet är mer öppet och böljande. Bakom kullarna i sydöst anas en dalgång och blandskog breder ut sig över åsarna i fjärran och kantar även åkern i nordväst. I kyrkans närmiljö växer övervägande lövträd.