Stäng fönster Herrljunga kn, MJÄLDRUNGA KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
Mjäldrunga kyrka ligger 13 kilometer öster om Herrljunga och 1,5 km söder om gamla gränsen till Skaraborgs län. Den medeltida kyrkan står i byns mitt vid en fyrvägskorsning, öster om den gamla landsvägen som förbinder Annelund i sydväst med Floby i nordöst. Landsvägen gör här en kraftig sväng och möts av två mindre vägar som går utmed kyrkogårdsmurarna. Vägen utmed sydvästra sidan går söderut mot anrika Eriksberg och den än mindre lokalvägen längs nordvästra sidan går mellan en äldre gård och kyrkogården vidare österut. Vid Eriksbergsvägen är en parkeringsplats till kyrkan anordnad.

Mjäldrunga är en jordbruksby med gamla anor, belägen på en låg åsrygg i terrängen och som en öppen plats i skogen. Gårdarna ligger spridda längs vägarna, en närmast kyrkan tvärs över vägkorsningen och en i sydväst. Åkermark sträcker sig väster- och söderut från kyrkogården. Stengärdesgårdar och lövbuskage hägnar ägorna. Sockennamnet ska ha omnämnts redan 1291 och antas antingen vara ett gammalt släktnamn, eller kunna stamma från "mjäla", en finkornig sandjord vilken överensstämmer med områdets jordmån. Namnet skrevs "Miaeldrungi" i ett brev daterat 1322. En karta från 1856 visar att byn med sex gårdar då låg på båda sidor om landsvägen norr och nordväst om kyrkan. De två gårdarna närmast kyrkan hette Bosgården och Biskopsgården och de är upptagna i jordeboken även 1685. Bosgårdar (som inte har en genitivavledning av personnamnet Bo) anses under tidig medeltid kunna ha varit sätesgårdar för stormän med kontroll över byn. Om gårdarna har ett medeltida ursprung kan det alltså innebära att såväl kungen som biskopen då hade gårdar och intressen i byn.