Stäng fönster Herrljunga kn, REMMENE KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
Remmene kyrka är belägen något avsides söder om länsväg 181 mellan Vårgårda cirka en mil åt sydväst och Herrljunga omkring fem kilometer åt nordöst. Bautastenar i socknen visar på att den varit bebodd sedan äldsta tid och vid kyrkporten står en runsten från 1000-talet. Järnvägen mellan Remmenedal och Herrljunga passerar norr om kyrkan med stigande terräng mot banvallen. På norra sidan om järnvägen finns blandad gårds- och villabebyggelse. Från landsvägen, som fortsätter öster om kyrkan, nås dels en stor parkering norr om kyrkan, dels en mindre parkering på kyrkans södra sida längs en mindre väg. Här står ett gammalt stall och vedförråd. Landsvägen går vidare mot Remmene skjutfält. Åkermark breder ut sig öster om vägen. Stora gårdar ligger runt kyrkan, en i sydväst och två i sydöst. Längs med västra sidan av kyrkogården är åkermark och vidare i denna riktning är ett öppet svagt kuperat jordbrukslandskap som kantas av både löv och barrskog.

FD KYRKSTALL
Strax utanför södra kyrkogårdsmuren står ett kyrkstall från 1916. Det kom till stånd genom en donation 1913 på 100 kronor från Herrljunga svinslakteri "för uppförande av stallbyggnad i kyrkans närhet". Mark uppläts av Gustaf Bergström, Åsen. Det är en rektangulär byggnad med sadeltak täckt av tvåkupigt tegel och vita vindskivor. Locklistpanelen är målad faluröd. Åt söder finns en vit bräddörr med vervel och träknopp samt vattbräda över. I taksprången kan man se att byggnaden förr hade spåntäckning på underlaget av okantade bräder. Östra väggen har en nyare tvåbladig port av ohyvlade stående plank, en äldre enkel dassdörr av hyvlad stående plank samt ett litet dassfönster med ytterglas spröjsat till sex rutor i vitmålade snickerier. Båda dörrarna är täckmålade grå, troligen med oljefärg. Norra fasaden har ursprunglig läkt kvar.