Stäng fönster Herrljunga kn, SÖDRA BJÖRKE KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
Södra Björke kyrka står på östra sidan om länsväg 183 mellan Borås i söder och Herrljunga i norr. Trakten är en svagt kuperad, skogrik jordbruksbygd och byn är belägen med sin kyrka på en åsrygg. Västerut är en dalgång där järnvägen går. Ett stycke sydöst om kyrkan ligger Södra Björke församlingshem samt en missionskyrka. Mitt emot kyrkan, på andra sidan vägen, finns stora ekonomibyggnader med stall, tillhörigt prästgårdens arrendegård. Utanför södra kyrkmurens västra del finns en parkering med fyra hårt hamlade lindar som allé till kyrkgrinden vid parkeringens östra sida. De planterades förmodligen istället för de oxlar som skulle planteras där 1921. I höjd med dem står också två likadana hamlade träd vid infarten. Sydöst om kyrkogården är ett område med nyplanterade lövträd och en damm med fontän som håller vattnet öppet året om. Längs kyrkogårdens västra sida sträcker sig prästgårdens parkliknande trädgård med höga lövträd, många ekar. Den gamla prästgårdsbyggnaden ersattes med nuvarande troligen på 1940-talet. Huset vänder gaveln åt vägen och är en rymlig tvåvåningsbostad under sadeltak. Vid vägen står en nyrenoverad byggnad som förr var prästens stall. Utanför kyrkogårdens nordvästra hörn står ett uthus i skogsdungen norr om kyrkogården.

Sockennamnet skrevs 1327 "in Byrkum", 1496 Birke och 1815 Björke. Eftersom det fanns ett annat Björke öster om Vänersborg fick namnet 1886 utökas till Södra Björke för att undvika förväxling. Socknen är en gammal kulturbygd med tingskulle och vid den ett gammalt gravfält, en skeppssättning och andra stensättningar. Södra Björke är moderförsamling i pastoratet och beläget mitt i detta.

UTHUS
I denna rektangulära lilla byggnad finns förråd och toalett. Den uppfördes enligt uppgift för omkring 20-25 år sedan, alltså på 1980-talet. Dåvarande kyrkovaktmästare var en av hantverkarna. Fasaderna täcks av faluröd locklistpanel och sadeltak med röda tvåkupiga takpannor. Toalettdörren har ett råglasfönster och träytan är fräst likt stående panel. På baksidan hänger stegar. Hängrännor finns.