Stäng fönster Herrljunga kn, VESENE KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
Vesene medeltida kyrka står vid korsningen där länsväg 183 mellan Borås i söder och Herrljunga i norr möter landsvägen mellan Annelund i nordöst och Tämta i sydväst. Molla medeltida kyrka ligger i sydöst på endast ett par kilometers avstånd. Lantgårdar och villor ligger längs vägarna runtom kyrkan, som kan sägas befinna sig mitt i byn. Länsvägen kröker kraftigt strax nordväst om Vesene kyrka och går utmed norra sidan av kyrkogården, med parkering i nordöst. Efter utfyllnader på den äldre kyrkogården runt kyrkan har den kommit att ligga något högre än omgivningen, eftersom kyrkan ligger på en bergsknalle. Stödmurar finns därför runtom. Från parkeringen nås den äldre kyrkogården via en trappsten till dess östmur och till den nyare delen österut leder en bred smidd grind.

Vid landsvägen väster om kyrkan ligger fortfarande några gårdar från den bykärna som fanns där före laga skiftet 1850. Idag är detta en flack, skogssprängd jordbruksbygd, men på 1800-talet var området kalt och täckt med ljunghedar sedan de vida ekskogarna skövlats under stormaktstiden. På norra sidan om vägkröken vid kyrkan är en damm kallad Tåflogen där betesdjuren vattnades förr. Fägatan till utmarkerna gick i anslutning till kyrkogården. Sockennamnet lär ha att göra med just "betesmark, blöt äng" och dammen är en återstod som påminner om att trakten förr var betydligt sankare. Utanför södra kyrkogårdsmuren visar rester av stengärdesgårdar den gamla vägens sträckning, som passerade sydöstra kyrkogårdshörnet. Nära muren låg tidigare en ladugård.