Stäng fönster Herrljunga kn, ÖRA KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
Öra kyrka ligger drygt två mil sydöst om Herrljunga, nära gränsen till det forna Skaraborgs län. Området har ett nät av småvägar där medeltidskyrkorna fortfarande står tätt. Miljön kring Öra kyrka är en skogrik jordbruksbygd och landsvägen går längs kyrkogårdens norra sida. Från kyrkogården är vyerna vidast åt väster och norr med öppna gärden och åkrar samt en krans av lantgårdar. I söder och öster angränsar barrskogskantade gärden nära kyrkogården. Den omgivande marken är stenig och ger intryck av att kunna innehålla fornlämningar, särskilt i sydväst. I väster finns upptravade stenmurar med stenar i varierande storlek. Marken längs kyrkogårdens östra sida har karaktär av en tidigare mad. Öra kyrka och bygden däromkring blev känd genom Colin Nutleys filmer om "Änglagård".