Stäng fönster Hjo kn, GREVBÄCKS KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
Grevbäcks socken ligger i den norra delen av Guldkrokens tämligen öppna odlingslandskap. Terrängen sluttar svagt från skogarna i väster ner mot Vättern i öster. Namnet "Grutbec" förekommer i skrift på 1220-talet och syftar på den dåvarande kyrkbyn. Namnet torde betyda "den steniga bäcken". 1277 ålade kungen sockenborna plikten att utföra rodder över Vättern. Grevbäck var länge moderförsamling i ett gäll som även innefattade Brevik. I 1566 års jordebok syns att markägandet dominerades av världsligt frälse och kloster. Kyrkbyn ligger också mellan de två stora säterierna Ekhammar och Munkeberg. Väg 195 mellan Hjo och Karlsborg går strax öster om den väl samlade enhetligt röda träbebyggelsen. Den ena hälften av byn ligger längs landsvägens gamla sträckning och den andra ett litet stycke västerut. Strax norr om kyrkan rinner den lilla Målarsbäcken ned mot Vättern, sannolikt är det denna som gett byn dess namn. Längs den gamla landsvägens västra sida ligger i söder kyrkplatsen och norr om denna och bäcken är en rad av tre boningshus med faluröd locklistpanel och sadeltak med kupor. Dessa härrör från 1920- 30-talet. Ett av dem har tjänat som postkontor. Ytterliggare en bit åt norr är en skola. På den östra sidan är från söder ett likartat boningshus med brutet tak följt av det nuvarande församlingshemmet och hembygdsgården. Vid vägskälet i söder står en milsten och sydväst om kyrkplat

PRÄSTGÅRD - Prästgården ligger i en trädgård och utgörs av en karolinsk timmerbyggnad i 1 ½ - plan med brant sadeltak med bruten spets och beklädnad av tvåkupigt lertegel. Fasaden med sina fodrade knutar är klädd med en faluröd locklistpanel. Huset uppfördes 1807.

FÖRSAMLINGSHEM - Det nuvarande församlingshemmet är byggt som skola i 2 plan med ett valmat sadeltak som täcks av tvåkupigt lertegel. Fasaden är klädd med en faluröd locklistpanel.

HEMBYGDSGÅRD - Den stora parstugan har innan den blev hembygdsgård tjänat som skola. Byggnaden är föga förändrad och dess fasad med fodrade knutar är klädd med faluröd locklistpanel. Sadeltaket täcks av enkupigt lertegel.