Stäng fönster Karlsborg kn, BREVIKS KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Västra Götaland

Beskrivning
Breviks socken ligger i en nordlig utlöpare av Guldkrokens odlingsbygd och avgränsas i sydväst av Hökensås och i öster av Vättern där det finns en av traktens få naturliga hamnar i den s.k. Bredviken som gett kyrkbyn dess namn. Detta nämns i skrift första gången på 1220-talet som "Bredawic". Fornlämningarna är fåtaliga. Sannolikt hänger kolonisation och sockenbildning ihop. Socknen var länge annex till Grevbäck. Enligt 1566 års jordebok dominerades ägandet av kyrkan, varav hälften var klosterjord. Kyrkbyn ligger på en öst-västlig åsrygg i socknens östra del. Längs denna går en landsväg utefter vilken bebyggelsen är grupperad som en typisk radby. Utkanterna domineras av större gårdar, varav Hinsegården i väster utgör en väl sammanhållen enhet med allé, mangård, park, ekonomibyggnader och arbetarbostäder. Kyrkplatsen ligger på en platå vid vägens nordsida med den gamla skolan i väster och prästgård i söder. I öster är på andra sidan vägen ett par nedlagda affärer och en poststation. Tidigare har här även funnits gästgiveri och fattighus. Väster om kyrkbyn går länsväg 195 mot Jönköping. I socknen finns flera mossar, varav den ena nordost om kyrkbyn under slutet av 1800-talet tjänade som torvtäkt. Vidare fanns ett tegelbruk vid stranden, vilket lades ned omkring 1950. Socknens historia har dock alltid präglats av sjöfarten som vid sidan av fisket var den stora näringen.

PRÄSTGÅRD - Prästgården är en timrad byggnad i 1 ½ - plan med faluröd locklist, glasveranda och spröjsade fönster. Sadeltaket täcks av tvåkupigt lertegel. Byggnaden upphörde att vara boställe för präst 1975 då den försåldes.

SKOLA - Den f.d. folkskolan är en ansenlig timrad byggnad i 1 ½ - plan med gul locklistpanel och fönsterfoder i schweizerstil. På framsidan är en veranda med balkong. Sadeltaket täcks av tvåkupigt lertegel. Skolan är sedan 1969 församlingshem.