Stäng fönster Karlsborg kn, MÖLLTORPS KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Västra Götaland

Beskrivning
Mölltorps kyrkby är belägen mellan Kyrksjön i norr och Kopparsjön i sydväst, på gränsen mellan de stora och bergiga Vikaskogarna i väst och det smala odlingsstråket längs Vätterstranden. Den av inlandsisen formade bygden koloniserades sent. Socknen omnämns första gången 1380 som "Mölnotorpa sokn". Namnet härrör från gården Mölltorp Stommen. Här i svackan mellan Vikaskogen och Klevaberget passerade munkarnas vandringsled från Varnhem till östgötaklostren. Socknen var under medeltiden annex till Ransberg och all jord ägdes av Alvastra kloster. Efter reformationen kom frälset att genom förläningar få en likvärdig position med sätesgårdarna Mossebo, Kråk och Gelsebo. De dominerande släkterna var Rosensköld, Stråhle och Krabbe. Innan järnvägens ankomst 1876 var kyrkbyn socknens centrum med kyrka, skola, marknadsplats och några gårdar. Öster om denna växte ett stationssamhälle fram. Kyrkbyn utgör en ganska väl sammanhållen enhet med flera epoker bevarade, trots sentida nytillskott i form av bl.a. bostadshus. Söder om kyrkan ligger den ovannämnda gården Stommen, vars rättargård ligger ett stycke längre åt sydost. I sluttningen väster om kyrkan, på andra sidan kyrkvägen ligger ett antal skolbyggnader från olika tider. Bakom dessa tar en skog vid med det s.k. Kyrkeberget. Kyrkbyn avgränsas från stationssamhället av en skogsdunge.

STOMMEN - Gårdens manbyggnad är en timrad tvåvåningsbyggnad med ett utbyggt kök på baksidan. Mot söder är en tillbyggd veranda. Nedervåningens fönster har mittpost och spröjs, samt ett triangulärt överstycke. Fasaden är klädd med rödfärgad locklistpanel. Sadeltaket täcks av enkupigt lertegel. Byggnaden är uppförd på 1700-talet och fungerar idag som hembygdsgård.

BOD - I vinkel mot Stommen står en rektangulär knuttimrad bod, rödfärgad med vasstäckt sadeltak. Den flyttades till hembygdsgården 1968 från gården Häljanäs, där den uppfördes på 1700-talet.

FÖRSAMLINGSHEM - Församlingshemmet är i 1 ½ - plan med ett högt sadeltak täckt med tvåkupigt lertegel. Det ritades av arkitekt Gunnar Henriksson i Karlstad och byggdes i vinkel mot kyrkan under 1970-talets början. Fasaden täcks av en rödmålad lockpanel och är försedd med spröjsade fönster med svarta foder.

SKOLA - Skolan är en tvåvåningsbyggnad från 1924 i typisk 20-talsklassicism med segmentformad frontespis. Fönstren är stora och har korspost. Fasaden är klädd med en gulmålad locklistpanel. Sadeltaket har valmade spetsar och är klätt med tvåkupigt lertegel. Skolan tjänar numera som föreningslokal, sedan den nya låga skolbyggnaden längre upp i backen togs i bruk.

LÄRARBOSTAD - Bostadshuset är i en våning och har gul locklistpanel. Sadeltaket täcks av korrugerad plåt. Framför porten är en veranda i schweizerstil. Huset byggdes 1855.

KYRKSKOLA - Kyrkskolan ligger strax sydost om den gamla skolan och är byggt i 1 ½ - plan. Den är försedd med en rosa lockpanel och nya dörrar, vilket stör husets karaktär. Kyrkskolan uppfördes 1836.

RÄTTAREGÅRDEN - Gården har tillhört Stommen och varit rättarbostad. Mangårdsbyggnaden är en timrad parstuga i 1 ½ våning från 1700-talet. Fasaden är klädd med faluröd locklistpanel. Fönstren är spröjsade och vindsvåningen har lunettfönster. Sadeltaket täcks av enkupigt lertegel. En veranda samt en vinkel på baksidan är tillbygd senare. Två flyglar utgörs av ett mindre boningshus och ett magasin. Trots en totalrenovering 1949 har husens karaktär bevarats.

VAKTMÄSTERI - Norr om kyrkogården är ett 1999 uppfört vaktmästeri med verkstad och garage. Byggnaden är i en våning och försedd med en faluröd locklistpanel. Fönstren är spröjsade med vita foder. Ena långsidan har två moderna garageportar. Taket är av sadelform och täcks av tvåkupigt lertegel. Framför byggnaden är en parkering.