Stäng fönster Kungälv kn, ROMELANDA KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
ROMELANDA KYRKA är belägen på toppen av en moränrygg i det kuperade landskap som omedelbart öster om kyrkplatsen ansluter till den långsträckta Göta Älvdalgången. I väster och nordväst finns dels ett småbrutet och kuperat jordbrukslandskap, och dels de mer otillgängliga utmarksområdena i Svartedalen. I sluttningen öster och nedanför kyrkplatsen ligger bl a skola och en del småhusbebyggelse i Diseröd.

Också i närmiljön runt kyrkan finns småhusbebyggelse. Miljön här har under senare delen av 1900-talet genomgått kraftiga förändringar. Från att tidigare ha varit belägen i ett kuperat jordbrukslandskap, är kyrkan numera omgiven av tätt liggande småhusbebyggelse. Samtidigt har kyrkogården genom utvidgningar nära nog fördubblat sin storlek.
Inom kyrkogårdarna finns bårhus och gravkapell, och strax utanför ligger ett modernt församlingshem.
Socknen har medeltida ursprung, var på 1500-talet annexförsamling till Kareby men senare har rollerna kastats om och sedan 1942 är Romelanda moderförsamlingen i pastoratet.