Stäng fönster Lerum kn, LERUMS KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Västra Götaland

Beskrivning
LERUMS SOCKEN ligger knappt 20 km nordöst om Göteborg och består av en kuperad dalgångsbygd kring Säveån och sjön Aspen. Kyrkan i Lerum är belägen på en höjd i Säveåns dalgång någon km nordöst om Lerums centrum. Kyrkan markerar platsen för socknens gamla bycentrum. Socknen är nu delvis tätbebyggd och omges av bruten skogsbygd. I samband med att Västra stambanan anlades genom socknen under slutet av 1800-talet försköts bycentrat till området kring tågstationen.

LERUMS KYRKA är högt belägen i öst-västlig riktning på en kyrkogård bestående av tre delar som skiljs åt av västra stambanan och en lokalväg. Järnvägen löper nära kyrkan på dess södra sida. Den äldsta kyrkogårdsdelen där kyrkan är belägen har en närmast rektangulär form. Partiet alldeles söder om kyrkan kan vara av medeltida ursprung. Norr om kyrkan står en panelad sexsidig klockstapel som troligen är byggd under 1700-talets första hälft.