Stäng fönster Lerum kn, SKALLSJÖ KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
SKALLSJÖ SOCKEN ligger ungefär mitt emellan Göteborg och Alingsås och genomkorsas av E20. Socknen består av Säveåns brutna och delvis tätbebyggda dalgång samt kuperade skogsmarker. Det största samhället heter Floda och har växt fram efter västra stambanans anläggande i slutet på 1800-talet. I socknens östra del ligger Tollered, ett brukssamhälle som formats kring en av landets äldsta mekaniska bomullsspinnerier, Nääs fabriker. I socknen finns både ruinen efter den år 1686 tillbyggda medeltida stenkyrkan och dess ersättare, uppförd 1861-63 på en höjd ca två km nordöst om den gamla kyrkan. Den nya kyrkan anlades på ett markområde som då ansågs som otjänligt men som idag utgör en del av samhället Flodas sydöstra utkant. Intill kyrkan ligger tre före detta jordbruksenheter som tillmäts ett stort miljöskapande värde, liksom det före detta skolhuset som är beläget rakt väster om kyrkan. Skolhuset används idag som församlingshem.

Kyrkogården vid Skallsjö kyrka angränsar till ängsmark, några mindre gårdsenheter, ett område med sentida bostadshus samt E20.