Stäng fönster Lerum kn, STORA LUNDBY KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
Stora Lundby socken ligger mellan Göteborg och Alingsås intill sjön Mjörns sydvästra spets. Trakten kring Stora Lundby kyrka och Hjällsnäs utgör en bygd med lång historisk kontinuitet, vilket bland annat det fornlämningsrika Hjällsnäs Mo vittnar om. Bygdens gamla centralpunkt utgörs av området kring Stora Lundby kyrka som är belägen i höjdläge på sluttningen mot det öppna jordbrukslandskapet i Lärjeåns dalgång. Idag utgörs socknens centralort av samhället Gråbo som vuxit fram under 1900-talet och som ligger i dalgången norr om kyrkan, intill länsväg 190.

Till miljön kring kyrkan hör prästgården samt lönebostället med tillhörande ekonomibyggnader. Det omgivande landskapet består av en öppen jordbruksbygd med betade hagar och storvuxna ekar. Liksom kyrkan anses prästgården ha legat på samma plats sedan medeltiden. Den nuvarande huvudbyggnaden är uppförd 1865 och inrymmer kyrkoherdebostad. Den är uppförd i ett- och ett halvt plan och har den för prästgårdar traditionella sexdelade salsplanen, här något modifierad. Byggnaden är klädd i profilerad locklistpanel och har ett tegeltäckt sadeltak. Löneboställets bostadshus är uppfört på 1910-talet och har en välbevarad karaktär. Bland ekonomibyggnaderna märks en äldre magasinbod, enligt uppgift ditflyttad på 1890-talet. Prästgården bildar tillsammans med lönebostället och tillhörande ekonomibyggnader en kulturhistoriskt värdefull och viktig del i den välbevarade miljön kring Stora Lundby kyrka.