Stäng fönster Lidköping kn, ÖRSLÖSA KYRKA SOCKEN OCH KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
ÖRSLÖSA KYRKA är belägen i Örslösa socken ca 10 km väster om Lidköping. Socknen ligger i sydligaste delen av Kållands halvö, som här skjuter ut i Vänern. Socknen består av öppen småbruten odlingsbygd med inslag av skog i söder. Viktigaste näringsfång i socknen har varit jordbruk. På Kålland har även funnits ett flertal väderkvarnar. Ett par hundra meter väster om Örslösa kyrka ligger en bevarad så kallad holkkvarn med vridbar hätta samt en kvarn av holländsk typ. I byn ligger även ett före detta mejeri, en elektrisk kvarn med magasin samt ett före detta gästgiveri. Gästgiveriet, en tvåvånings byggnad med röd locklistpanel, lär vara flyttat till nuvarande plats ca 1840. Den numera nedlagda Lidköpings - Kållands järnväg passerar i närheten av kyrkan. Centralt i socknen finns även säteriet Kättilstorp från 1848. En flygelbyggnad till säteriet lär stamma från 1500-talet. Det putsade stenhuset sägs en period ha använts som kyrka.

Kyrkan är högt belägen omedelbart sydväst om landsvägen mot Tun i väster och mot Tofta - Lidköping i öster. Kyrkogården gränsar i väster till en bäck. På motsatt sida av denna ligger en större parkeringsplats och väster om parkeringsplatsen ytterligare en kyrkogård. Utmed Tunvägen, nordöst om kyrkan, är en mindre parkeringsplats. En gångväg leder från denna västerut, över en bro och till den större parkeringsplatsen i väster. Väster om kyrkan går en mindre väg mot Gillstad i söder och en annan mindre väg mot Söne i norr. Utmed Gillstadsvägen, strax norr om kyrkan, ligger en före detta skola med lärarbostad. Byggnaderna används numera som församlingshem och expedition. Öster om kyrkan, på andra sidan kyrkogårdsmuren, ligger prästgården. På en moränrygg öster om prästgården finns ett gravfält från järnåldern.

PRÄSTGÅRD MED EKONOMIBYGGNAD - Den rödmålade tvåvånings träbyggnaden har frontespis med runt fönster upptill, vita snickerier med bland annat veranda, samt tegeltäckt sadeltak. I trädgården ligger även ett timrat magasin samt i sydvästra hörnet kyrkans ekonomibyggnad. Ekonomibyggnad inrymmer förråd i östra delen samt personalutrymmen i den västra. Byggnaden är klädd med röd panel med mörka fönstersnickerier samt täcks av ett sadeltak med enkupigt tegel.

FÖRE DETTA SKOLA - Örslösa skola är en tvåvånings träbyggnad med röd locklistpanel, empireportal samt brutet tegeltak. En lärarbostad i samma stil ligger i vinkel med skolan. Framför husen finns en skolgård. Båda husen uppfördes 1928.