Stäng fönster Lysekil kn, BRO KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
Kyrkomiljön i Bro är belägen på ömse sidor om den gamla landsvägen ut på Stångenäset. Kyrkan och den äldre kyrkogården ligger, liksom även prästgården, på vägens sydöstsida. På motsatta sidan vägen ligger kyrkogårdens yngre del, liksom dess ekonomibyggnader. Här ligger också skolan.

Kyrkplatsen ligger i en långsmal dalgång med ett för mellersta Bohuslän karaktäristiskt utseende, med plana åkerytor kring bebyggelsen och med branta berg på dalgångssidorna. Dagens landsväg går något hundratal meter sydöst om kyrkan. Bro är det gamla sockencentrumet, men när järnvägen byggdes i början av 1900-talet hamnade Brodalens station några hundra meter väster om kyrkbyn, och där finns också idag den mesta bebyggelsen.