Stäng fönster Mariestad kn, LEKSBERGS KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Västra Götaland

Beskrivning
LEKSBERGS KYRKA - Leksbergs kyrka ligger i Leksbergs socken, ca 5 km söder om Mariestads centrum, centralt i Mariestads kommun. Den gamla kyrkbyn är belägen på krönet och i sydsluttningen av Leksbergs backe, en ca kilometerlång, skogbevuxen ås i nord - sydlig riktning. Någon km söder om kyrkbyn ligger Karleby med en ännu samlad bykärna av väl bevarade gårdar. Två km norrut vidtar bostadsområdena Marieholm och längre västerut Radbyn, Lockerud och Bråten. Dessa växte huvudsakligen upp på 1960-talet och är numera är hopväxta med Mariestad.

Öster om Leksbergs backe passerar järnvägen, som omges av småhusbebyggelse från 1900-talets första del. En väg leder österut mot E20 och en annan fortsätter norrut mot Mariestad respektive söderut mot Karleby. I socknen finns flera fornämningar, bland annat domarringar och en runsten .- se nedan. Nordöst om E20 ligger grunden till en tidigt övergiven medeltida kyrka, som grävdes ut på 1980-talet.

Från kyrkogården har man milsvid utsikt mot söder och öster. Norr om kyrkan passerar ett elljusspår genom tallskogen. I sydsluttningen gränsar kyrkan till före detta prästgården, där nu drivs ett vårdhem för ungdomar. Mellan prästgårdsträdgården och kyrkogården ligger en smal parkremsa, där det står en runsten och en ytterligare rest sten invid två bänkar. Väster om kyrkan finns en parkeringsplats och från denna leder en väg ned från åsen mot söder. Nordväst om parkeringsplatsen finns en ekonomibyggnad, tillhörande kyrkan.

Vid foten av Leksbergs backe ligger några röda byggnader, bland annat en enkelstuga, som från 1831 inrymde socknens första skola och idag är skolmuseum. Invid skolmuseet finns en före detta lärarbostad samt på en höjd det nuvarande församlingshemmet. Församlingshemmet tjänstgjorde som skola in på 1960-talet. Öster om Karlebyvägen ligger nuvarande Leksbergs skola, en gul tegelbyggnad från 1951.

EKONOMIBYGGNAD - Ekonomibyggnaden, troligen 1980-tal består av tre huskroppar, sammanbyggda i U-form med öppningen vänd mot öster. Byggnaden är murad, spritputsad och vitmålad med plåttäckt, flackt sadeltak.
PRÄSTGÅRD - Prästgården är uppförd 1889 i 1 ½ våning. Fasaden är klädd med ljusgul träpanel, vita snickerier Taket är täckt av lertegel och har takkupa. I trädgården finns även en adjunktsbostad - en timrad och rödmålad parstuga från 1800-talets mitt.

FÖRSAMLINGSHEMMET/FÖRE DETTA SKOLAN - Nuvarande församlingshem uppfördes som skola 1867. Den stora och breda byggnaden är klädd med röd locklistpanel och har frontespis samt öppen veranda.