Stäng fönster Mellerud kn, GRINSTADS KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
Grinstads medeltida socken tillhör Sundals härad som tillsammans med Nordals härad utgör ett av landskapet Dalslands historiska kärnområde. Området domineras till stora delar av bördig jordbruksmark på Dalboslätten, vilken naturgeografiskt sammanhänger med Västgötaslätten på andra sidan Vänern.
Kontakterna över vattnet har lång tradition och kristnandet av Dalsland skedde från Västergötland. Dalsland, liksom Värmland, hörde ju tidigare till Skara stift. Grinstad har sedan gammalt hört till Bolstads pastorat tillsammans med Erikstad, Till pastoratet hörde fram till 1961 också Gestad (numera Brålanda pastorat). Före 1916 var Bolstad också ett s k regalt pastorat. Fr o m 2006 har Bolstads pastorat upphört och socknarna Bolstad, Erikstad och Grinstad bildar tillsammans med Holm och Järn Holms pastorat.

Grinstad är centralt beläget på Dalboslätten och utgörs huvudsakligen av fullåkersbygd. Nordöstra delen av socken upptas dock av det ändmoränstråk som sträcker sig genom Dalsland i nordväst-sydostlig riktning och mynnar ut i Vänern vid Hjortens udde för att komma upp som Hindens rev på Kålland i Västergötland. Terrängen i denna del av Grinstad är mer skogbevuxen och kuperad med en delvis annan bebyggelsestruktur då man livnärt sig på en kombination av jordbruk, skogbruk, fiske och sjöfart till skillnad från den utpräglade jordbruksbygden på slätten. Före 1819 hörde den stora egendomen och det tidigare säteriet Qvantenburg till Grinstad, då det överfördes till Bolstads socken. I närheten av Qvantenburg , på en udde i Vänern, finns ruinerna efter den medeltida borgen Dalaborg. Dalaborg var under senare delen av 1300-talet och i början av 1400-talet centrum i Dalaborgs län. Borgen förstördes under Engelbrekstfejden 1434. Grinstad är en utpräglad landsbygdsförsamling. Förutom sockencentrat vid kyrkan finns tätbebyggelse i det lilla samhället Åsebro, beläget på gränsen till Bolstads socken i söder. I Grinstads nordöstra del, i närheten av Hjortens udde, finns Klöveskogs kyrka, uppförd 1930-33 av frivilligt insamlade medel efter att befolkningen i denna del av socknen länge velat ha en egen begravningsplats.

Grinstads medeltida stenkyrka är beläget centralt på slätten där flera vägar löper samman. Vid kyrkan finns ett ovanligt innehållsrikt sockencentrum med flera välbevarade byggnader för olika funktioner och av olika ålder. I nära anslutning till kyrkan finns två generationer prästgårdar. Den äldre, med mangårdsbyggnad från ca 1800 och senare ekonomibyggnader, blev arrendatorsboställe då den nya prästgården byggdes 1924. Båda är numera frånsålda. Intill kyrkan finns också två äldre skolbyggnader, numera bostadshus, folkskolan från ca 1850 och småskolan från ca 1905. Till miljön hör också ett församlingshem med pastorsexpedition och en länga med pensionärslägenheter i gult tegel från omkring 1960. Norr om kyrkan finns samlad gårdsbebyggelse och en lanthandel.

Till själva kyrkoanläggningen hör kyrkan med omgivande kyrkogård, ett bårhus och en ekonomibyggnad vid den asfalterade parkeringsplatsen vid södra kyrkogårdsmuren. Vid p-platsen fanns fram till 1960-talet en länga med kyrkstallar. Bårhuset, beläget intill norra kyrkogårdsmuren och uppfört omkring 1952, är vitputsat och har ett skiffertäckt sadeltak. Ekonomibyggnaden som inrymmer personalrum, förråd och toalett och förråd, är uppfört omkring 1950 och vit locklistpanel och ett sadeltak täckt av korrugerad plåt.

LITTERATUR, RAPPORTER: Dalsland - Landskapets kyrkor, Forskningsprojektet sockenkyrkorna, kulturarv och bebyggelse 2003. / Ekre, Rune, tegel i 1200-talet, om innovationen och Dalslandskyrkorna, i Hembygden 2000. / Grinstads kyrka, beskrivning av Barbro Jesperson, Falköping 1978. / Gunnäs Sigfrid, Waldén Bertil, Kyrkor i Sundals härad, Sveriges kyrkor, konsthistoriskt inventarium, Stockholm 1931 / Hernfjäll, Viola, Den gåtfulla labyrinten i Grinstads kyrka, i ICO, Iconographisk post, nordisk tidskrift för bildtolkning, nr 4, 1997. / Himmel och havrejord, en bok om socknarna Bolstad, Erikstad och Grinstad, del 1, Vänersborg 1982 / Runelid Effe, Dalslands kyrkor, Ed 1984. / Älvsborgs länsmuseum, kulturhistorisk byggnadsinventering nr 37, Melleruds kommun, Bolstad, Erikstad och Grinstad socknar, Vänersborg, 1991.