Stäng fönster Mellerud kn, JÄRNS KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
Järns medeltida socken tillhör Nordals härad som tillsammans med Sundals härad utgör ett av landskapet Dalslands historiska kärnområde. Området domineras till stora delar av den bördiga jordbruksmarken på Dalboslätten, vilken naturgeografiskt sammanhänger med Västgötaslätten på andra sidan Vänern. Järn, den till ytan minsta av Dalslands socknar, var länge annexförsamling till den arealmässigt stora Örs socken tillsammans med Holm, Skållerud, Gunnarsnäs och Dalskog. Från 1927 utgjorde Holm och Järn tillsammans Holms pastorat. Fr o m 2006 har Bolstads pastorat upphört och socknarna Bolstad, Erikstad och Grinstad tillförts Holms pastorat.

Jordbruk har varit den dominerande näringen i Järn som huvudsakligen utgörs av fullåkersbygd. Längs Vänerkusten finns den s k Sjöskogen, som varit utmark till gårdarna på slätten. Bebyggelsen i Järn domineras av ensamliggande gårdar samt sommarstugebebyggelse vid Vänern. Någon tätbebyggelse finns inte men socknen är belägen strax söder om Mellerud, framväxt som handels- och stationssamhälle under 1900-talet. År 1952 tillfördes Holms och Järns socknar Melleruds köping, som bildats 1908. De äldsta bebyggelselägena i Järn finns i anslutning till den ändmorän som passerar genom socknen ungefär i nordvästlig-sydostlig riktning. Längs åsen leder en gammal landsväg och invid denna finns gravfältet Tormansbol som anses vara en gammal kult- och begravningsplats. Ca en km söderut längs vägen, vid ett vägmöte, är den medeltida stenkyrkan belägen i det öppna slättlandskapet. Bebyggelsen närmast kyrkan utgörs av två gårdar, varav Järns gård, Järns Stom eller Järneskog är den mest framträdande. Gården var ursprungligen kyrkojord men blev efter reformationen kronogård, från 1600-talet löjtnants- och kaptensboställe. Gården är numera privatägd. Ca en km väster om kyrkan finns det som kan karakteriseras som ett mindre sockencentrum med en bygdegård, en f d lanthandel, f d lärarbostäder och platsen för ett rivet skolhus.

LITTERATUR, RAPPORTER: Dalsland - Landskapets kyrkor, Forskningsprojektet sockenkyrkorna, kulturarv och bebyggelse 2003. / Ljung Olof, Järns socken, jordbruksbygd på Dal, Mellerud 1980. / Regionmuseum Västra Götaland, kulturhistorisk byggnadsinventering nr 45, Järns socken, Melleruds kommun , 2001 / Runelid Effe: Dalslands kyrkor, 1984.