Stäng fönster Mellerud kn, ÖRS KYRKA SOCKEN OCH KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
Ör är en medeltida socken, belägen i brytningen mellan Dalboslätten och Kroppefjäll. Örsjön, en knapp kilometer väster om kyrkan, sträcker sig i nord-sydlig riktning i stort sett genom hela socknen och utgör gräns mellan två landskapstyper. Öster om sjön finns ett öppet bördigt odlingslandskap som är en del av Dalboslätten. Området väster om sjön domineras av bruten skogsbygd på Kroppefjäll. Bebyggelsen är av naturliga skäl koncentrerad till odlingsbygden i öster och jordbruk har utgjort socknens huvudnäring. En viss industriell drift i mindre skala, kvarnar, sågar och mindre elkraftverk har dock förekommit längs Örsån och Krokån som ingår i vattensystemet norr och söder om Örsjön. Någon tätort finns inte inom socknen. Ör är moderförsamling till Dalskog och Gunnarsnäs. Enligt uppgift omfattade pastoratet före 1927 även Skållerud, Holm och Järn. Under medeltiden fanns också en liten socken sydväst om Ör, Mustasäter som efter reformationen kom att uppgå i Ör. Vid gården Kyrkebol finns en minnessten på platsen där Mustasäters kyrka fanns.

Örs kyrka är belägen på en flack höjdrygg omgiven av ett öppet odlingslandskap. Intill kyrkan och kyrkogården leder landsvägen mellan Brålanda och Dals-Rostock i nord-sydlig riktning. Bebyggelsen närmast kyrkan består av ett församlingshem (ca 1960) och ett bostadshus (f d kyrkvaktmästarbostad). Intill församlingshemmet står en klockstapel från modern tid. Västerut från kyrkan leder en lång allé med askar fram till det frånsålda f d kyrkoherdebostället och f d arrendatorsbostället, belägna på en höjd vid Krokåns utlopp ur Örsjön. Det tidigare prästgårdsjordbruket är en av traktens större gårdar. Till själva kyrkoanläggningen hör förutom kyrka och kyrkogård också en fristående klockstapel, ett bårhus och en länga med f d kyrkstallar som delvis byggts om till ekonomi- och personalutrymmen.

LITTERATUR, RAPPORTER: Dalsland - Landskapets kyrkor, Forskningsprojektet sockenkyrkorna, kulturarv och bebyggelse 2003. / Ekre, Rune, Tegel i 1200-talet, om innovationen och Dalslandskyrkorna / Johansson, Jan, Vad kyrkmurar kan berätta - Örs kyrka, i Kyrkan, om kyrkobyggare och tro, Västgöta-Dal 1995-96, en årsbok från Älvsborgs länsmuseum , Vänersborg / Johansson Sölve, teknisk och ekonomisk rapport, renovering av Örs kyrka kyrka 1998 / Kroppefjäll, en Dalslandsbok, socknarna Dalskog, Gunnarsnäs, Ör, Vänersborg 1957 / Nihlman, Gustaf, Förnyade helgedomar, Örs kyrka, i Karlstads stifts julbok 1938 / Runelid Effe: Dalslands kyrkor, 1984.