Stäng fönster Munkedal kn, FOSS KYRKA OCH GRAVKAPELL KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
Kyrkplatsen är belägen på ett krön av en moränförhöjning i det kuperade landskapet som finns i det inre av Tungenäset. I norr och väster finns odlingsmarker i dalgångarna och skogsdungar på höjderna. Kyrkplatsen ligger samtidigt i kanten av Munkedals tätbebyggelse, med moderna enfamiljsvillor i den närmaste omgivningen och med E6 inom både syn- och hörhåll. Omedelbart söder om kyrkan ligger den s k tingshögen, som är den enda punkten i terrängen som ligger aningen högre än kyrkan. Här var platsen för tingen i Foss lagsaga från medeltid och fram till 1600-talet. Norr om kyrkan finns församlingshemmet med tillhörande parkeringsplats. I kyrkans närhet resterna av det som en gång var Foss bybebyggelse, med en nu riven skola tvärs över vägen, prästgården på en höjd 2-300 m norr om kyrkan, och de moderna villorna som ligger där själva byn tidigare låg. I närheten finns också en källa med tradition, associerad med kung Östen som enligt Snorre Sturlasson blev mördad 1157 i trakten, och begraven i Foss kyrka.

I skrivande stund är utbyggnaden av E6 till motorväg endast planerad, men motorvägen kommer att dras inom synhåll för kyrkan, i nordväst, och möjligen kommer också anslutningsvägar att passera kyrkan. På sikt kommer därför landskapet kring kyrkan att vara mycket förändrat.

Foss kyrka har kommit att bli huvudkyrka för Munkedals tätort. Munkedal som samhälle har sina rötter i den bruksverksamhet som har bedrivits i Munkedalsälvens och Örekilsälvens vattensystem, och där vi idag finner Munkedals pappersbruk. Munkedal är också kommuncentrum.