Stäng fönster Orust kn, GULLHOLMENS KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
Gullholmen är en klippig liten ö, belägen i skärgården nordväst om Orust, omedelbart innanför Hermanös nordspets. Mellan Gullholmen och Hermanö bildas ett sund, med en skyddad hamnbassäng.

Bebyggelsen ligger på såväl Gullholmen som på Hermanö. Gullholmen är helt bebyggd, och här ligger huvuddelen av den äldre bebyggelsen. På Hermanö finns en lika tätt liggande bebyggelse. Kyrkan med kyrkogården är belägen på Hermanösidan, och är helt omgiven av bebyggelse. Något tiotal meter från ingången till kyrkogården ligger den f d prästgården nordost om kyrkan, och sydost om kyrkan ligger en skolbyggnad från 1875. Några hundra meter längre söderut, i södra utkanten av bebyggelsen, ligger en kyrkogård från 1891.