Stäng fönster Orust kn, KÄRINGÖNS KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
KÄRINGÖNS KYRKA ligger inne i bebyggelsen på Käringön. Kyrkplatsen ligger i södra delen av bebyggelsen. Norr om kyrkan ligger den f d prästgården, och väster om kyrkan ligger den privata prästgård som August Simson lät uppföra 1876-1877. Käringön saknar egentliga grönytor, och kyrkogården tillsammans med Simsons trädgård i väster och prästgårdsträdgården i norr är egentligen den enda planerade växtligheten på ön.

Käringön är belägen en halv timmes båtresa väster om Hälleviksstrand på Orust, och har haft fast befolkning sedan 1600-talet. I samband med det stora sillfisket vid 1700-talets slut fick man, liksom flera andra kustsamhällen i Bohuslän, möjlighet att bygga egen kyrka. Ursprungligen tillhörde man Morlanda socken.