Stäng fönster Skara kn, HÄNDENE KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
HÄNDENE KYRKA ligger i Händene socken ca 5 km nordväst om Skara. Kyrkogården är belägen intill en mindre landsväg som leder från väg 184 mot Synnerby ca en mil västerut. Vägen kommer från norr, men gör en böj alldeles norr om kyrkogården och följer sedan den västra kyrkogårdsmuren. Ca en km sydöst om kyrkan passerar den livligt trafikerade väg 184 mellan Falköping och Lidköping. Omgivningarna utgörs i söder och väster av öppet, flackt, uppodlat slättlandskap med skogsridåer i fonden. Genom bygden skär Tvetabäcken i norr och ån Dofsan i söder. Till socknen hör två större 1700-talsgårdar, Horshaga i södra delen och Åkerdal i den norra delen. Kyrkan är belägen i södra delen av en kyrkby med karaktär av radby. Till byn hör bland annat en skola, en pastorsexpedition, en bygdegård samt den stora gården Stubbesgården. Stubbesgårdens gulmålade boningshus kan stamma från 1600-talets slut. Till gården hör ett antal rödmålade ekonomibyggnader samt, gränsande till kyrkogården i norr, rödmålade arbetarbostäder.

Kyrkogården har ett högt och markerat läge i terrängen. Den gränsar i öster till en mindre parkeringsplats och öster om denna ligger ett före detta klockareboställe. En liten infart från Synnerbyvägen i väster leder till parkeringsplatsen och till klockareboställets gårdsplan. I parkeringsplatsens södra del finns en ekonomibyggnad med förråd och personalutrymmen mm.

EKONOMIBYGGNAD - Ekonomibyggnaden, troligen 1970-tal, är klädd med rödmålad locklistpanel och täcks av ett sadeltak.
FÖRE DETTA KLOCKARBOSTÄLLE - Byggnaden, troligen från tidigt 1900-tal, är en tvåvånings byggnad med brutet tak, gul locklistpanel och frontespis. Till gården hör flera rödmålade lador med vita snickerier och ett magasin söder om kyrkogården samt i öster ett vitputsad ekonomibyggnad.