Stäng fönster Skara kn, SKALLMEJA KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
SKALLMEJA KYRKA ligger i Skallmeja socken, ca 2 mil väster om Skara. Landskapet utgörs av ett helt uppodlat, flackt slättlandskap. Socknens huvudnäring är och har varit jordbruk. Kyrkan är belägen omedelbart väster om en mindre landsväg mot Hasslösa i norr. Omedelbart nordöst om kyrkogården finns en landsvägsbro över ån Dofsan. Några hundra meter söder om kyrkan passerar vägen mellan Saleby i väster och Synnerby i öster. Söder om kyrkogårdsmuren går en körväg mot gården Stommen i väster. Körvägen flyttades något söder ut i samband med en utvidgning av kyrkogården 1952.

Kyrkan omges av en mindre kyrkby med före detta skola öster om landsvägen, ett par villor samt av gårdar. I norr gränsar kyrkogården till en gård med röda ekonomibyggnader, delvis skymda genom en granhäck. Söder om kyrkogården, på motsatt sida av vägen finns en smal parkeringsplats och en röd byggnad från 1940-talet, som inrymmer bastu. Utmed norra kyrkogårdsmuren ringlar Dofsan i en djup ravin.

FÖRE DETTA SKOLA - Före detta skolan är numera församlingshem. Byggnaden flyttades 1878 från Entorp i Synnerby och ombyggdes på 1920-talet. Den tvåvånings byggnaden har röd locklistpanel, brutet tak och frontespis. Till skolan hör även ett rött uthus.