Stäng fönster Skara kn, SKARA DOMKYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
SKARA DOMKYRKA - Kyrkan har ett centralt läge i staden. Större delen av det i grunden medeltida gatunätet sammanstrålar på platsen. I sydväst ligger Stora torget med Rådhuset och Krönikebrunnen. Norr därom Brända tomtens öppna yta med Sankt Nikolai kyrkoruin och Gamla flickskolan (numera församlingshem) anslutande i väster. I norr befinner sig Gamla biblioteket och strax öster om detta det lilla Prubbatorget med Nya biblioteket som fond åt norr. Söder om kyrkan ligger gamla Katedralskolan. I öster är det kullerstensbelagda Skoltorget med planteringen Krabbelund och en parkeringsyta. Vid torgets södra sida ligger Domkapitlet, på 1990-talet sammanbyggt med Trybomska huset vid dess östra sida. Den medeltida katedralskolans plan är markerad i marken med färgade stenar. Stadsbilden präglas av småskalig trähusbebyggelse från 1800-talet, grönytor och trädrader. Ett par kvarter österut från Skoltorget ligger Gamla kyrkogården med sitt gravkapell, liksom Botaniska trädgården. Ursprungligen låg detta område strax utanför stadstullen. Ett stenkast norr om biblioteket rinner Drysan och på andra sidan denna ligger museets nationalromantiska byggnad och Fornbyn samt Veterinärinrättningen.

STIFTS- OCH LANDSBIBLIOTEKET - Den gamla biblioteksbyggnaden är uppförd 1859 efter ritningar av arkitekt Johan Fredrik Åbom vid Överintendentsämbetet och präglas av nyromanik. Det är en tvåvåningsbyggnad av rött tegel bärandes sadeltak med storplåtstäckning. Mitt på sydfasaden är en risalit krönt av en trappgavel med blinderingar. I denna är portalen placerad. Fönster och port är rundbågiga. De jämnt återkommande lisenerna, den dekorativa takfoten, sågtandsskiftet mellan våningarna och portalen är av kontrasterande gult tegel. Den nya biblioteksbyggnaden i rött tegel tillkom på 1980-talet i modest postmodernism som anspelar på den gamla byggnaden.

HÖGRE ALLMÄNNA LÄROVERKET (KATEDRALSKOLAN) - Skolbyggnaden uppfördes 1871 efter ritningar av arkitekt Helgo Zettervall, mannen bakom domkyrkans nuvarande karaktär. Byggnaden av rött tegel i två våningar har T-plan med aulan förlagd till det åt söder utskjutande partiet. I norr och söder är antydan till flyglar. Stilen är utpräglat nygotisk, men har även drag av fransk renässans. Fönstren är vinkelbrutna respektive spetsbågiga med masverk i cement. Entrépartiet är framträdande med hög klockförsedd gavel med tinnar och fial. På hörnen sitter tureller. Fasadernas rika dekor är utförd i kalksten, cement och järn. Skolan är i dag grundskola, medan gymnasiet har en ny byggnad i utkanten av staden.

DOMKAPITLET - Stenhuset i två och ett halvt plan bär gul puts och brutet tak med valmad spets och svart plåttäckning. Bottenvåningen bär årtalet 1746 med järnsiffror och övervåningen med sin frontespis årtalet 1787. Åt öster är en 1913 gjord tillbyggnad i samma stil med sessionssal i vinkel åt söder. Samma år tillkom takkupor. Fönstren är rektangulära och har korspost. Sedan 1990-talets omdaning till stiftskansli är byggnaden sammanlänkad med Trybomska huset via ett nytt entréparti.