Stäng fönster Skara kn, SKÅNINGS-ÅSAKA KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
SKÅNINGS-ÅSAKA KYRKA - Skånings-Åsaka kyrka i Skånings-Åsaka socken ligger mellan Skara och Götene, ca 8 km nordväst om Axvall. Socknen genomkorsas i nord - sydlig riktning av E20 ett par km väster om kyrkan. I socknens sydligaste del ligger före detta biskopsgården Brunsbo, ursprungligen uppförd på 1490-talet och ombyggd ca 1790. Gården var i stort sett biskopsgård till 1935. I Brunsbos omgivningar finns flera biskopslöneboställen från 1800-talets mitt. Socknen är till största delen uppodlad. Här finns ca 140 fornlämningar, bland annat fossil åkermark, stensättningar, domarringar samt skålgropar.

Kyrkan har ett högt och markerat läge invid sydsluttningen på östra delen av Skånings-Åsakaåsen - en ändmorän bildad i samband med inlandsisens avsmältning. Nedanför åsen, utmed södra kyrkogårdsmuren, går vägen mot Axvall. Omdelbart öster om kyrkogården svänger vägen kraftigt mot söder. Här går även upp en körväg mot en angränsande gård öster om kyrkogården. Gårdens boningshus har gul panel. Sydöst om kyrkan, nedanför åsen, ligger en prästgård. I övrigt saknas någon direkt bybildning. På andra sidan vägen, söder om kyrkogården, finns ett mindre område med betesmark. I övrigt består landskapet av odlingsmark med inslag av små skogspartier. Kyrkogården vetter i väster till en parkeringsplats.

Nordväst om kyrkogården ligger en tillhörande ekonomibyggnad.

EKONOMIBYGGNAD - Ekonomibyggnaden, troligen från 1988, innehåller personalutrymmen och förråd. Byggnaden är klädd med röd locklistpanel och täcks av sadeltak med betongtegel.

PRÄSTGÅRD - Komministergården från 1923 har gul locklistpanel, tidstypisk, klassiserande portal och enkupigt tegeltak med valmade gavelspetsar.