Stäng fönster Skara kn, SKÄRVS KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
SKÄRVS KYRKA - Skärvs kyrka i Skärvs socken ligger ca 12 km öster om Skara och tre km nordöst om Axvalls tätort. Socknen är huvudsakligen uppodlad och utgörs till stor del av ett kulligt istidslandskap med flera sjöar. Vid Husgärdessjön i söder låg under senmedeltid borgen Axevalla Hus. Av de 130 kända förhistoriska lämningarna kan nämnas gånggrifter, rösen och stensättningar.

Genom landskapet skär landsväg 49 mellan Skara i väster och Skövde i öster. Söder om väg 49 ligger den före detta exercisplatsen Axevalla hed, med bevarade 1800-talsbyggnader. Dessa tillhörde tidigare de nu nedlagda Västgöta och Skaraborgs regementen, men sedan 1920-talet huserar här Axevalla folkhögskola. I socknen har även funnit ett sanatorium i Stora Ekeberg, byggt 1918. Idag präglas området av Axevalla travbana och Sommarland.

Kyrkan är belägen ca två km norr om väg 49, omedelbart väster om en landsväg mellan Axvall i söder och Eggby i norr. Utmed den så kallade Skärvagatan mot öster finns många välbevarade gårdar. Kyrkan omges av en kyrkby, huvudsakligen grupperad utmed Eggbyvägen. Till kyrkbyn hör bland annat en hembygdsgård och en före detta skola. Öster om kyrkan ligger den panelade och gulmålade Skattegården från 1929. I sydväst gränsar kyrkogården till Stommens faluröda ekonomibyggnader.

Kyrkan ligger högt och mycket naturskönt på en ås vid sjön Bysjöns norra strand. Nedanför kyrkogården finns en brygga. Norr om kyrkan går upp en körväg mot Persbo. Norr om kyrkan breder odlingsmark ut sig.

Kyrkogårdsgrinden i väster vetter mot en större parkeringsplats. I dess södra del finns en ekonomibyggnad till kyrkan.

EKONOMIBYGGNAD - Byggnaden från ca 1970-talet är uppförd i vinkel. Den är klädd med röd panel och täcks av sadeltak med betongtegel.