Stäng fönster Skara kn, STENUMS KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Västra Götaland

Beskrivning
STENUMS KYRKA i Stenums socken är belägen ca 7 km sydöst om Skara och ca 6 km sydväst om Axvalls samhälle. I socknens östra del ligger våtmarksområdet Rödemosse invid Hornborgasjön. Socknen är mestadels skogbevuxen och mycket stenig. Ån Flian i söder utgör gräns mot grannsocknen Bjärka. Socknen har ett 60-tal fornlämningar, bland annat hällkistor, bronsåldersrösen, stensättningar, domarringar. I socknens norra del ligger herrgården Tubbetorp, uppförd på 1890-talet, men med flyglar åtminstone från 1700-talet. Östtomten, ett par km öster om kyrkan, är en större bondgård från 1854, men med 100 år äldre flyglar.

Kyrkogården ligger omedelbart norr om landsvägen från Axvall och mot Skara och som även leder till Härlunda i sydväst. Den är belägen på södra delen av en mindre höjd, varför kyrkogården sluttar mot väster och söder. I norr och öster finns brantare sluttningar utanför kyrkogården. Kyrkan omges av betesmark i öster och skog i norr. I den lilla kyrkbyn, huvudsakligen grupperad kring vägen, finns bland annat ett före detta missionshus från ca 1905. Närmast väster om kyrkogården ligger en parkeringsplats och nordväst om denna en före detta folkskola. Från parkeringsplatsen går in en liten landsväg, som följer norra kyrkogårdsmuren och härefter svänger av mot norr. Utanför västra delen av norra kyrkogårdsmuren ligger en jordkällare i slänten. På andra sidan körvägen, omdelbart norr om kyrkan, är en liten hembygdsgård.

FÖRE DETTA SKOLA - Skolbyggnaden, från 1906 är uppförd i vinkel och är klädd med ljus locklistpanel. Byggnaden har sadeltak, vita snickerier, veranda och lövsågad delkor i gavelröstena. Den används nu som församlingshem.
HEMBYGDSGÅRD - Hembygdsgården utgörs av en låg ryggåsstuga med vasstäckt sadeltak, hitflyttad 1942. Till stugan hör ett mindre uthus.

JORDKÄLLARE - Jordkällaren är murad av natursten och har sadeltak med plåt. Mot norr är en rektangulär dörr av horisontella bräder.