Stäng fönster Skara kn, SYNNERBY KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Västra Götaland

Beskrivning
SYNNERBY KYRKA ligger i Synnerby socken, ca 10 km väster om Skara. Kyrkogården är belägen omedelbart norr om en mindre landsväg mot Händene i öster och Saleby i väster. Strax väster om kyrkogården korsas landsvägen av en annan mindre landsväg, som går mellan Kålltorp och Västra Gerum i söder och Skallmeja i nordväst. Landskapet utgörs av ett öppet och flackt odlat slättlandskap med utskiftade gårdar. Genom socknen rinner ån Dofsan i öst - västlig riktning. Till Synnerby hör byn Lövåsa och Gröneskog med före detta torpbebyggelse.

Synnerby kyrka är högt belägen i en mindre kyrkby. Öster om kyrkogården är en större parkeringsplats med ett före detta kyrkstall. I nordöstra delen av parkeringsplatsen ligger en parstuga samt församlingshem. Öster om församlingshemmet finns två skolbyggnader, skilda åt genom en väg,. Prästgården är placerad söder om kyrkogården, på motsatt sida av Skallmejavägen. I norr och väster breder åkermarken ut sig.

PRÄSTGÅRD - Prästgården är uppförd i två våningar. Byggnaden är klädd med gul panel och har vita snickerier samt frontespis.

FÖRSAMLINGSHEM - Församlingshemmet är byggt i vinkel, troligen vid 1900-talets mitt, och har röd locklistpanel.
PARSTUGA - Parstugan, som nu fungerar som vaktmästarlokal, har röd locklistpanel och sadeltak med enkupigt tegel. Lokalen invigdes 1929.

FÖRE DETTA KYRKSTALL - Kyrkstallet är en rödmålad byggnad med sadeltak.

SKOLBYGGNADER - Ett skolhus från 1928 har röd locklistpanel, valmat sadeltak samt klassicistiska portaler. Mitt emot ligger ett annat gulmålat skolhus, senare ombyggt och handikappanpassat.