Stäng fönster Skara kn, VARNHEMS KLOSTERKYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Västra Götaland

Beskrivning
VARNHEMS KLOSTERKYRKA - Varnhems socken i Valle härad är belägen i östra delen av Skara kommun, ca 1,5 mil väster om Skövde och 1,5 mil öster om Skara. Socknen ligger vid Billingens östra fot och består av skog i öster samt kuperat jordbrukslandskap i väster. Här är rikt på fornlämningar i form av bland annat rösen, stensättningar och gånggrifter. Socknen består av byarna Skarke, Klostret (Varnhems by) och Överbo. Före 1937 hette socknen officiellt Skarke.

Socknens viktigaste näring har tidigare varit lantbruk. Här har även funnits kalkbrott, kvarnar, spinneri mm. Idag pendlar huvuddelen av de drygt 1000 invånarna till Skövde eller Skara.

Norr om kyrkan fanns tidigt en kyrkby. 1904 invigdes Sköfde - Axvalls järnväg. En järnvägsstation uppfördes väster om kyrkan. På 1970-talet växte ett villasamhälle med ny skolbyggnad upp utmed landsvägen mot Axvall respektive Broddetorp. I Ljungstorp på Billingens skogklädda höjdplatå fanns från 1850-talet en utbredd tåbebyggelse. Vid sekelskiftet 1900 framväxte här ett villasamhälle.

Varnhems klosterkyrka är belägen ca 0,5 km söder om väg 49. Ca 150 meter norr om kyrkan går Axevallavägen i öst - västlig riktning. Denna mynnar ut i väg 49 ca 0,5 km öster om kyrkan. Utmed vägen ligger, närmast kyrkan, en äldre gårdsbyggnad, en före detta affär samt villor från 1970-talet. Många av dessa är nyuppförda efter en omfattande brand 1979. Ett före detta församlingshem är beläget norr om kyrkan, på motsatt sida av vägen. Nuvarande församlingshem ligger ca 200 meter nordväst om kyrkan. Öster om församlingshemmet är en stor, asfalterad parkeringsplats.

Kyrkogården omges i öster samt i norr, söder om vägen, av den så kallade Kyrkparken. Från Kyrkparken, vilken huvudsakligen består av lövträd, utgår en vandringsled, "Pilgrimsleden". I söder gränsar kyrkogården till fuktig betesmark. Omedelbart väster om kyrkogårdsmuren går en asfalterad infartsled som leder från Axevallavägen i norr och avslutas med en vändplats i höjd med kyrkans huvudentré.

KLOSTERMUSEUM - På en uppbyggd platå, som man når via en kalkstenstrappa, ligger omedelbart öster om kyrkogården ett klostermuseum, uppfört 1928. Den låga byggnaden är uppförd av kalksten. Det svagt sluttande sadeltaket är täckt med skiffer. Mitt på västfasaden är en spegelförsedd, brun pardörr och på varje sida om denna två spröjsade rundfönster. I museet visas en utställning om klostrets historia, med bland annat grävningsfynd från klosterområdet.

FÖRRÅD/VAKTMÄSTARLOKAL - I Kyrkparken, i ett före detta stall norr om kyrkogården, ligger ett förråd med vaktmästarlokal. Byggnaden fick nuvarande utseende 1976.

RYTTAREGÅRDEN - Omedelbart väster om klosterkyrkan, på motsatt sida av vändplatsen, ligger en gårdsbyggnad med flygelbyggnad av trä från 1800-talet.

FÖRE DETTA SKOLAN - Omedelbart nordväst om kyrkogården, på den smala markremsan mellan kyrkans uppfartsväg och parkeringsplatsen i väster, ligger före detta folkskolan. Norra delen av huset, uppfört ca 1850, inrymde till 1917 bostad och handelsbod. En tvärställd tillbyggnad tillkom 1917, då skola inrättades. Träbyggnaden är klädd med gul locklistpanel och har tvåkupigt tegeltak. Ett rödmålat uthus från ca 1900 hör till skolan.

KLOSTERGÅRDENS CAFÉ - Omedelbart norr om Ryttaregården ligger Klostergårdens café. Byggnaden uppfördes på 1925. Huset består av två våningar med servering i undervåningen och bostad i övervåningen. Det är klätt med gråvit fasspåntpanel och har valmat, tegeltäckt sadeltak.