Stäng fönster Skara kn, VINKÖLS KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
VINKÖLS KYRKA ligger i Vinköls socken, ca 10 km sydväst om Skara. Landskapet utgörs av slättlandskap med inslag av skogsdungar. Socknens huvudnäring har tidigare varit jordbruk. Till socknen hör Blombacka herrgård med anor från 1500-talet. Nuvarande huvudbyggnad nyuppfördes på 1970-talet efter en brand, men en flygel är från 1700-talet. Kyrkan är belägen omedelbart väster om landsvägen mellan Öttum i söder och Ardala i nordöst. Ett par km nordväst om Vinköl passerar Europaväg 20. Vinköls by, med bland annat prästgård och före detta skola (nu församlingshem) är belägen ca 500 meter söder om kyrkan. Före detta skolan här är uppförd på en medeltida kyrkplats, nuvarande kyrkas föregångare.

Vinköls kyrka är högt belägen på "Kärringberget". Åsen omges av huvudsakligen uppodlad sandjord. Förutom två gårdar några hundratal meter norr och öster om kyrkan, saknas omgivande bebyggelse.

Öster om kyrkogården, parallellt med vägen, är en mindre parkeringsplats och i sydöst en större parkeringsplats. Parallellt med södra kyrkogårdsmuren går en mindre körväg, som leder till kyrkans ekonomibyggnad och vidare. Parkeringsplatserna anlades troligen på 1930-talet.