Stäng fönster Skara kn, ÖGLUNDA KYRKA SOCKEN OCH KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
ÖGLUNDA KYRKA i Öglunda socken är belägen utmed landsvägen mellan Varnhem 6 km i västsydväst och Lerdala 7 km i norr. Norr om kyrkan går upp en mindre väg mot Eggby, beläget ca tre km västerut. Socknens östra del ligger uppe på det skogbevuxna platåberget Billingen och västra delen är en del av Valle härads kulliga och sjörika så kallade kameslandskap, bildat vid inlandsisens avsmältning. Norr om kyrkogården går upp en mindre väg på Billingen, kantad av äldre stugor. Här ligger även en offerkälla och högre upp en brant ravin, Jättadalen. Socknen har ca 65 fornlämningar, därav två hällkistor, rösen, stensättningar och järnåldersgravfält.

Kyrkan ingår i en kyrkobymiljö. Utmed Eggbyvägen ligger bland annat flera gårdar från sent 1800-tal och tidigt 1900-tal, ett före detta mejeri från 1850-talet och en prästgård från 1930. Prästgården föregicks av en äldre byggnad. Korsgården, nordväst om kyrkogården, har en gul tvåvånings mangårdsbyggnad. med veranda och frontespis. Byggnaden är från 1800-talet, men ombyggdes 1925. Kyrkogården omges i öster och söder av hagmark. Närmast norr om kyrkan är en trädgård med en rödfärgad lada närmast vägen. Norr om denna är en stor parkeringsplats med anslagstavla, utedass mm. Nordöst om parkeringsplatsen är en före detta skola. Utmed parkeringsplatsens södra avgränsning rinner en bäck.

FÖRE DETTA SKOLA - Skolan är byggd 1920, enligt inskription över porten. Byggnaden är klädd med gul panel, och har brutet tak med tegel och en portal. Den fungerar idag som församlingshem.