Stäng fönster Skövde kn, BERGS KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
BERGS KYRKA är belägen i Bergs socken på Billingens nordspets. Socknen består av såväl skog som av odlad mark. Rester av det äldre odlingslandskapet med många stenmurar kan ännu skönjas. Trots 1800-talets skiften återstår flera bybildningar i socknen. Här har tidigare funnits ett tiotal kalkbruk och även kvarnar, sågar samt under en period på 1800-talet ett alunbruk. Bergs kyrka med sockenmagasin och bårhus ligger nordväst om Skövde, utmed vägen från Varnhem-Öglunda mot Timmersdala. Från kyrkan går även en mindre väg österut mot Karlsfors f.d.alunbruk. I kyrkans närhet finns, förutom pastorsexpeditionen, ett fåtal gårdar. Ett stycke norr om kyrkan består bebyggelsen utmed landsvägen av mer offentliga byggnader , t ex prästgård , skolor, ålderdomshem. Söder om kyrkan ligger gårdarna glest lokaliserade.
PASTORSEXPEDITION- Pastorsexpeditionen är inrymd i ett f.d. bostadshus strax söder om kyrkan. Den numera rödmålade träbyggnaden med brutet tegeltak uppfördes i vinkel 1937.