Stäng fönster Skövde kn, BINNEBERG KYRKA, SOCKEN OCH KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
BINNEBERGS KYRKA är belägen i Binnebergs socken, den minsta socknen i Skövde kommun. Binneberg ligger norr om Skövde tätort, öster om Billingen och väster om ån Ösan. Här dominerar jordbrukslandskapet, men i öster är terrängen mer kuperad och skogbevuxen. Bykärnan bär prägel av en gammaldags radby nära kyrkan. Binnebergs kyrka och omgivande byggnader har ett högt och markerat läge på en höjdrygg öster om landsvägen Stöpen - Tidavad med utsikt över jordbrukslandskapet i öster. Norr om kyrkan ligger Stommen med en faluröd mangårdsbyggnad. Hit hör även två flygelbyggnader, varav en rödmålad och en målad i ljust grönt samt vinkelbyggd ladugård. Söder om kyrkan finns ytterligare en rödmålad gård med ekonomibyggnader.

FÖRRÅD - Omedelbart nordöst om kyrkogården finns en förrådsbyggnad, som även innehåller utedass. Byggnaden har stående, rödmålad, öppen panel samt pulpettak klätt med tjärpapp.

TINGSHUS, LÄNSMANSGÅRD OCH GÄSTGIVAREGÅRD - Binnebergs kyrka utgjorde tidigare, tillsammans med ett före detta tingshus, en före detta länsmansgård och en före detta gästgivaregård ett bygdecentrum. De tre nämnda grannbyggnaderna är belägna väster om kyrkan, på andra sidan landsvägen. Tingshuset är uppfört på 1750-talet och påbyggt med en våning 1816. Tingshusets bottenvåning är byggt av slätputsat och vitmålat murverk, övervåningen av rödfärgad locklistpanel. Huset har sadeltak och enkupigt tegel. Tingshusets flygelbyggnad i söder, länsmansgården Backgården, är spritputsad och vitmålad medan norra flygeln, Gästgivaregården, har faluröd träpanel.