Stäng fönster Skövde kn, BÖJA KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
BÖJA KYRKA är belägen i Böja socken i den allra nordligaste delen av Skövde kommun. Förutom jordbruk har i socknen har tidigare funnits ett fåtal sågverk samt ett sandstensbrott.

Kyrkan ligger öster om skogsområdet Klyftamon, där den vidsträckta Vadsboslätten tar vid. Kyrkans placering på en ås gör att den närmast lyfter sig ur landskapet, då man närmar sig från slätten i öster. Kyrkan ligger utmed en landsväg väster om väg 48, mellan Skövde och Mariestad. Socknens jordbruksbebyggelse är huvudsakligen lokaliserad utmed landsvägen och får norr om kyrkan formen av en radby.

FÖRSAMLINGSHEM - Söder om kyrkogården finns f.d. skolan, byggd 1885. Skolan var i drift 1885-1952 och har härefter tjänstgjort som bygdegård och församlingshem. Byggnaden är timrad med gulmålad, stående träpanel, tegeltäckt sadeltak samt brunmålade fönster.

FÖRRÅD - Nordöst om f.d. skolan ligger en rödmålad bod med vita knutar. Byggnaden tjänstgör idag som förråd för kyrkan.