Stäng fönster Hultsfred kn, MÖRLUNDA KYRKA KYRKOMILJÖ, Kalmar

Beskrivning
Namnet Mörlunda nämns första gången i skrift 1329 som Mørlunda. Sockengränsen har flera gånger genomgått förändringar sedan medeltiden och fram till 1900-talet. Mindre avsöndringar har gjorts till grannsocknarna Döderhult, Kristdala och Fagerhult. Övriga grannsocknar är Tveta, Målilla, Högsby och Fågelfors. Mörlunda socken ligger på gränsen mellan låglands och höglandsområde. I området finns fynd från samtliga förhistoriska epoker. Genom socknen går Emådalen med god jordbruksmark. I övrigt är småsjöar och större skogsområden dominerande. Tillgången på skog har varit viktig för socknen och en grund för många större och mindre industrier. Dit hör möbelindustrier och sågverk. Rosenfors bruks verksamhet har också varit betydande för socknen, med tillverkning av bl. a. jordbruks- och verktygsmaskiner, men även gravvårdar av gjutjärn.