Stäng fönster Skövde kn, EDÅSA KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Västra Götaland

Beskrivning
EDÅSA KYRKA är belägen i Edåsa socken, Vretens församling i södra delen av Skövde kommun. Församlingen bildades 1995 av Ljunghems och Edåsa församlingar. Socknen upptas till största delen av skogs - och mossmarker. Ett stort militärt övningsfält har utplånat mycket av bebyggelsen. Vid gården Torestorp har tidigare statens mejeriskola varit belägen. I socknen har även funnits gästgiveri. Vid herrgården Vreten fanns tidigare tegelbruk, kvarn, mejerier och sågverk. Söder om Vreten gick en smalspårig järnväg. Söder om Edåsa kyrka finns ännu kvar en liten kyrkby. Byn är belägen nära ån Ösan, omedelbart väster om landsvägen Varola - Vreten. I söder går en smal uppfartsväg mot väster. Kyrkbyn omges i väster av skog och i öster av åkermark.

EDÅSA KYRKBY - Vid kyrkan ligger gården Stommen. Mangårdsbyggnaden i norr , uppförd 1902, är gulmålad med liggande panel i bottenvåningen och stående i övervåningen. De faluröda flyglarna är från 1890. Söder om kyrkan ligger två byggnader. Den östra, rödmålade byggnaden är ursprungligen från 1848 och ombyggd ca 1910. Den är klädd med fasspåntpanel och försedd med brutet, valmat sadeltak. Den västra byggnaden, från 1800-talets slut, har omålad panel och sadeltak, delvis täckt med flacktegel.