Stäng fönster Skövde kn, FLISTADS KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
FLISTADS KYRKA är belägen i Flistads socken i norra delen av Skövde kommun. Socknen består till största delen av en uppodlad slätt. I väster ligger sjön Östen. Flistads kyrka ligger på en låg höjdrygg i en tätt bebyggd äldre kyrkby. Strax norr och väster om kyrkan går en liten landsväg, kantad av hus. Ca 500 meter väster om kyrkan ligger ett skolhus med lärarbostad. Det används nu som församlingshem. I norr gränsar kyrkan närmast till de två Skattegårdarna samt Lilla Backgården till kyrkan i norr. I öster omges kyrkan av åkermark.

REDSKAPSBOD - Norr om kyrkogården är en öppen plats med parkeringsmöjligheter. Här ligger också en bod för redskapsförvaring samt dass. Byggnaden har sadeltak med korrugerad plåt samt faluröd panel.

SKATTEGÅRDEN - En av Skattegårdens två mangårdsbyggnader stammar från förra delen av 1800-talet. Byggnaden är timrad, rödmålad och försedd med empireportal. Stall och ladugård är från 1800-talets slut. Den andra mangården, från ca 1890, är även denna rödmålad och tidstypisk.