Stäng fönster Skövde kn, FORSBY KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Västra Götaland

Beskrivning
FORSBY KYRKA är belägen i Forsby socken, ca sju kilometer öster om Skövde. Socknens läge mellan åarna Ösan och Lillån tros ha gett upphov till namnet. I socknen finns några större gårdar, däribland Huseby - en av Västergötlands få kända husabyar. Flertalet byar skiftades på 1800-talet. Socknen är till största delen uppodlad. Kvarnar har funnits och finns alltjämt. Forsby kyrka är belägen omedelbart norr om väg 194 mot Hjo i öster. Någon kilometer norr om kyrkan passerar den livligt trafikerade väg 49 mot Karlsborg. Kyrkan ligger på en markerad järnåldershög.
Kyrkogården omges på alla sidor av jordbruksmark. I söder är en mindre parkeringsplats. Infarten från söder utgörs av en liten väg, som leder till granngården Stommen i väster. Vägen kantas av en allé. Sydöst om kyrkogården ligger ett rödmålat boningshus.

STOMMEN - Gården Stommen har gulmålad mangårdsbyggnad, uppförd 1901. Byggnaden har liggande panel och tegeltäckt sadeltak. Ekonomibyggnaderna består av faluröda trähus väster samt norr om kyrkan.