Stäng fönster Skövde kn, FRÖSVE KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Västra Götaland

Beskrivning
FRÖSVE KYRKA är belägen i Frösve socken. Kyrkan ligger utmed en liten byväg strax öster om vägen Stöpen- Binneberg, ca två mil sydöst om Skövde tätort. Genom landskapet skär ån Ösan. Här är en utpräglad jordbruksbygd, men har tidigare funnits några småindustrier.Frösve kyrka markerar det äldre byläget norr om tätorten Stöpen. Kyrkan ligger på en mindre ås i det öppna jordbrukslandskapet. På tre sidor gränsar kyrkogården till åker, och i norr till en äldre gård. Väster och sydväst om kyrkan gick tidigare den gamla landsvägen. En rest av landvägen utgör nu infart från byvägen i söder till kyrkan, församlingshemmmet och till gården. En milsten är placerad utmed uppfartsvägen. Vägen följer västra kyrkogårdsmuren.

GÅRD MED FÖRE DETTA KYRKSTALL - Vid en angränsande gård omedelbart norr om kyrkan ligger ett före detta kyrkstall. Det rödmålade kyrkstallet är byggt av liggande timmer och delvis fordrat med stående panel. Gårdens mangårdsbyggnad från 1850 är klädd med röd panel och har veranda samt lunettefönster. Förutom ekonomibyggnader och kyrkstall ingår en tvåvånings timrad bod i gårdsanläggningen.

FÖRSAMLINGSHEM - Sydväst om kyrkogården ligger församlingshemmet, uppfört 1978 efter ritningar av Bernt Jores. Den låga byggnaden har stående, ljusbrun panel och består av två hopbyggda huskroppar.