Stäng fönster Skövde kn, GÖTLUNDA KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
GÖTLUNDA KYRKA är belägen i Götlunda socken i nordöstra delen av Skövde kommun. Socknen, vilken genomkorsas av västra stambanan, består huvudsakligen av slättbygd med inslag av skog. Bebyggelsen är koncentrerad till några byar. I Greby har tidigare funnits ett gästgiveri och vid Kärret en marknadsplats. Delar av Tidans tätort tillhör socknens nordvästra del. Götlunda kyrka ligger omedelbart väster om länsväg 200 mot Töreboda. Söder om kyrkan går en allékantad bygata. Utmed gatan finns flera byggnader med anknytning till kyrkan. Utmed kyrkogårdens västmur går en mindre väg.

EKONOMIBYGGNAD - Nordöst om kyrkogården ligger en ekonomibyggnad med förråd. Byggnaden har röd träpanel samt sadeltak med enkupigt lertegel. Mot väster har byggnaden en pardörr och en enkeldörr av vertikala, brunmålade brädor.

FÖRSAMLINGSHEM - Det före detta komministerbostället, öster om kyrkan är sedan 1936 församlingshem. Den faluröda byggnaden med sadeltak och klassiserande portal uppfördes ursprungligen 1869.

FÖRE DETTA SKOLHUS - Mitt emot kyrkan är en före detta skolbyggnad från 1881. Den faluröda byggnaden är försedd med frontespis och sadeltak.