Stäng fönster Skövde kn, HORNS KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
HORNS KYRKA ligger i Horns socken i norra delen av Skövde kommun. Landskapet består till största delen av slättbygd med inslag av åsar i nord - sydlig riktning. Södra delen är mer skogbevuxen än den norra, som domineras av öppen jordbruksbygd. Förutom gårdar finns här ett äldre tegelbruk bl.a. Kyrkan är belägen i ren jordbruksbygd i norra delen av socknen. Ca en km öster om kyrkan rinner ån Ösan. En samling hus runt kyrkan har skapat en liten kyrkby. Byn ligger alldeles vid en mindre landsväg mellan Stöpen i söder och Tidan i norr. Öster om landsvägen ligger den gamla skolan, som numera tjänstgör som bygdegård. Väster härom ligger prästgården med arrendatorsbostad i norr.

PRÄSTGÅRD - Prästgården i Horn, strax sydväst om kyrkan, är uppförd 1861. Huvudbyggnaden har en rikt dekorerad veranda och är, liksom tillhörande byggnader, klädd med stående, faluröd panel.

LÖNEBOSTÄLLE - Väster om kyrkan ligger lönebostället med en arrendatorsbostad från 1906. Arrendatorsbostaden är klädd med faluröd panel och har sadeltak med tegel.

KYRKSTUGA - FÖRSAMLINGSHEM - Väster om kyrkogården , i södra delen av arrendatorsbostadens trädgård, ligger ett litet församlingshem. Den rödmålade byggnaden med stående panel och sadeltak ligger i väst - östlig riktning.

EKONOMIBYGGNAD -Väster om församlingshemmet ligger, i en flygelbyggnad till arrendatorsbostaden, det tidigare församlingshemmet. Det är en rödmålad, tvåvånings byggnad med stående panel, vita fönsterfoder och fronton mot norr. Byggnaden används nu som förråd till kyrkan.