Stäng fönster Skövde kn, HÄGGUMS KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
HÄGGUMS KYRKA är belägen i Häggums socken ca 3 mil sydväst om Skövde tätort. Socknen breder ut sig på södra Billingens skogsbevuxna diabasplatå och på den till stor del uppodlade kalkstensplatån. Bebyggelsen ligger till stor del samlad i byarna Häggum och Tovatorp. Tidigare fanns flera vattendrivna kvarnar och sågar . Under 1950 - 1970-talet bröts alunskiffer för uranframställning vid Ranstadsverket, vilket påverkat landskapet omkring. Häggums kyrka har ett framträdande läge på Billingens uppodlade sydsluttning, strax söder om landsvägen Skultorp - Häggum. Kyrkan ligger i östra kanten av en kyrkby. En bygata från norr leder in till kyrkan och svänger härefter av mot sydväst. Mot söder och öster breder sluttande hagmark och åkermark ut sig. Någon kilometer norr ut finns ett högre beläget skogsparti. Norr om kyrkogården är en parkeringsplats.

EKONOMIBYGGNAD - Sydväst om kyrkan ligger en ekonomibyggnad med redskapsutrymmen och toalett. Byggnaden har faluröd träpanel med svarta fönsteromfattningar och tegeltäckt sadeltak.

FÖRE DETTA DRÄNGSTUGA OCH SOCKENMAGASIN - Kyrkogården gränsar i väster till en trädgård med två äldre byggnader. En äldre parstuga utgjorde tidigare drängstuga till prästgården. Byggnaden är klädd med faluröd locklistpanel och har vitmålad veranda med snickarglädje samt tegeltäckt sadeltak. Sockenmagasinet är inbyggt i kyrkogårdens västra stenmur. Byggnaden uppfördes i två våningar 1790. Nedre våningen var kyrkhärbärge, medan den övre tjänstgjorde som sockenmagasin. Nederdelen är murad och vitputsad, och överdelen är timrad och klädd med faluröd panel. Sadeltaket är klätt med flacktegel. I trädgården finns från 1976 en minnessten över kampen mot uranbrytningen här.

PRÄSTGÅRD - Strax väster om kyrkan, på motsatt sida av bygatan, ligger en f.d. prästgård. Byggnaden är klädd med gulmålad träpanel och har tegelklätt sadeltak samt frontespis.