Stäng fönster Skövde kn, LERDALA KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Västra Götaland

Beskrivning
LERDALA KYRKA ligger nordväst om Skövde, omedelbart sydöst om gamla landsvägen mellan Skara och Skövde. Lerdala socken tillhör den allra nordligaste delen av Skövde kommun. Socknen är belägen på en slätt, omgiven av backigt odlingslandskap. I norr öppnar sig landskapet med åkrar mot sjön Lången. I väster domineras socknen av skogsområdet Klyftamon. I socknen funnits kvarnar, sågar, tegelbruk och andra småindustrier. 1909-1952 genomkorsade Skara-Timmersdala järnväg socknen, vilket ledde till att en mindre tätort uppstod. Väster om kyrkan växte fram ett litet torg, där bland annat nuvarande församlingshem ligger.

FÖRSAMLINGSHEM - Byggnaden var tidigare småskola, byggd 1924 på den plats där byns första skola tidigare legat. Huset är uppfört med faluröd panel, vita knutar och med skylten SMÅSKOLA ovanför dörren.