Stäng fönster Skövde kn, NORRA KYRKETORPS GAMLA KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Västra Götaland

Beskrivning
NORRA KYRKETORPS GAMLA KYRKA i Norra Kyrketorps socken är belägen omedelbart söder om Skövde tätort. Socknen består till stor del av skogbevuxen morän med en del åkermark. I området fanns under 1800-talets slut och 1900-talets början flera kalkbrott. En stor del av socknen har nu övergått till att bli militärt övningsfält, vilket utplånat huvuddelen av äldre byar och byggnader. Den viktigaste gården har varit säteriet Klagstorp, vilket idag är i militär ägo. Idag är bebyggelsen framför allt koncentrerad till tätorten Skultorp., som växte fram med järnvägens tillkomst 1859. Norra Kyrketorps gamla kyrka ligger ca fem kilometer söder om Skövde centrum, en kilometer öster om riksväg 48 mot Falköping. Avfarten från riksvägen är en oansenlig grusväg. Från denna leder en liten avfartsväg till kyrkogården från öster. Öster om kyrkogården finns en parkeringsplats. Kyrkan ligger på en mycket markerad, smal höjdrygg i väst - östlig riktning. Norr och öster om höjden går en mindre körväg. Omgivningarna består av fuktig skogsmark, bevuxen med lövskog och högt gräs.