Stäng fönster Skövde kn, SJOGERSTADS KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
SJOGERSTADS KYRKA ligger i Sjogerstads socken ca 10 km söder om Skövde. Sjogerstad, som till största delen ligger på östra Billingens kalkstensplatå, består mest av bördig jordbruksbygd. Loringa har varit den viktigaste gården i trakten. Här fanns tidigare ett pensionat. Förövrigt har i socknen funnits såväl tegelbruk som kvarn och mejeri. Sjogerstads kyrka är gemensam för Sjogerstads och Rådene socknar. I Rådene, beläget på Billingens skogklädda diabasplatå nordväst om Sjogerstad, fanns fram till 1866 en medeltidskyrka, som då revs. En äldre föregångare till Sjogerstads kyrka låg till 1866 ca fem km sydöst om den nuvarande. Sjogerstads nya kyrka ligger väster om riksväg 48 mellan Skövde och Falköping. Läget i byns västra utkant är högt och framträdande med utsikt mot Planta -och Gerumsbergen. Kyrkogården omges i norr och väster av åkrar. Ett område strax nordväst om kyrkan genomkorsas av Västra stambanan. Söder om kyrkogårdsmuren går en byväg i riktning mot en något större landsväg i väster. Utmed byvägen finns en liten parkeringsplats utanför den nyare, östra delen av kyrkogården. En annan större parkeringsplats, nordväst om kyrkogården, når man når man via en uppfart från byvägen. På andra sidan uppfarten ligger en villaträdgård. Söder om kyrkan, på andra sidan byvägen, finns en mangårdsbyggnad och öster härom församlingshem, en nyare skola samt en äldre småskola.

EKONOMIBYGGNAD - I anslutning till parkeringsplatsen i nordväst finns en ekonomibyggnad, som innehåller redskapsförråd och personalutrymmen. Byggnaden är klädd med rödmålad panel och har tegeltäckt sadeltak.