Stäng fönster Skövde kn, VAROLA KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Västra Götaland

Beskrivning
VAROLA KYRKA ligger i Varola socken i sydöstra delen av Skövde kommun. I socknen, som till stor del är uppodlad, har funnits såväl vattendrivna kvarnar och sågar som färgeri, vadmalsstamp, garveri, mejeri och tegelbruk. Gårdarna ligger samlade i byar. En äldre föregångare till Varola kyrka låg vid ån Ösan en halv km väster om nuvarande. Här finns den äldsta begravningsplatsen, skolbyggnad samt före detta prästgård. Varola kyrka ligger i en nyare kyrkby öster om Varola nuvarande centrala delar, omgiven av gårdar. Kyrkan är placerad i syd - nordlig riktning på en höjd vid en vägkorsning. Detta vägskäl utgjorde tidigare en allmänning, där soldater brukade samlas innan de gick till Axevalla hed. Utmed västra kyrkomuren går landsvägen mot Blikstorp och utmed den norra en annan landsväg mot Värsås. Byn omges av åkermark med inslag av något kuperade skogsområden.

FÖRSAMLINGSHEM - Öster om kyrkan ligger församlingshemmet. Byggnaden - en före detta mangårdsbyggnad för två gårdar - byggdes ca 1860 . Den exteriört välbevarade faluröda längan har mot väster vitmålade verandor med rik snickarglädje. Byggnaden har två våningar, sadeltak och lunettfönster på gavlarna.