Stäng fönster Skövde kn, VÄRINGS KYRKAS KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
VÄRINGS KYRKA ligger i Värings socken i nordöstra delen av Skövde kommun. Landskapet utgörs huvudsakligen av åkermark, i öster något mer täckt av skog. Västra stambanans dragning strax väster om Väring 1859 fick stor betydelse för samhällets utveckling. Värings kyrka ligger i kärnan av det lilla samhället strax väster om väg 200 mellan Skövde och Töreboda. Utmed norra kyrkgårdsgränsen går huvudgatan, Väringsgatan. På motsatt sida, snett emot kyrkan ligger en före detta folkskola från 1878. Väster om kyrkogården ligger en villagata, Kyrkogatan, som leder till en ganska nybyggd skola. Skolgården gränsar till kyrkogården i söder.
PRÄSTGÅRD - Öster om kyrkogården, i öst - västlig riktning, ligger prästgården. Den faluröda huvudbyggnaden med sadeltak, uppfördes 1878 av timmer med locklistpanel. Byggnaden har en takkupa sedan 1939. Prästgården har två flygelbyggnader, varav den närmast kyrkan före 1982 var församlingshem. Nuvarande församlingshem från 1982 ligger omedelbart öster om prästgården.
KYRKSTUGA/FÖRSAMLINGSHEM - Den s.k. Kyrkstugan utgör västra flygel till prästgården. Detta f.d. församlingshem är troligen byggt på 1600-talet. Huset är byggt av liggande timmer, delvis panelat och har utskjutande knutar samt sadeltak med enkupigt tegel.
BÅRHUS - Utanför kyrkogårdens nordvästra hörn är ett bårhus från 1968, murat av rött fasadtegel. Byggnaden är ett suterränghus, och delvis nedgrävt i marken. Bårhuset har förhöjt mittparti och delvis gräsbevuxet tak. De två ingångarna leder från Kyrkogatan.