Stäng fönster Skövde kn, VÄRSÅS KYRKA SOCKEN OCH KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
VÄRSÅS KYRKA ligger i Skövde kommuns sydöstra del. Värsås utgör kommunens näst största socken. Landskapet består huvudsakligen av slättbygd, här och var med låga kullar. Värsås blev tidigt centrum i bygden. Här fanns från 1600-talet såväl tingsstuga som gästgiveri. På 1800-talet tillkom handelsbod, poststation mm. I socknen bodde på 1800-talet flera byggmästare, bl.a. bröderna Pettersson, som uppförde sockenkyrkan. Värsås kyrka är högt belägen mitt i tätorten. Väster om kyrkan går Djursätravägen, anlagd vid 1900-talets mitt. I norr går Tingshusbacken med flera äldre byggnader och i öster och söder två mindre gator. Vid återvändsgatan söder finns församlingshemmet. Parkeringsplatsen är gemensam för kyrka och församlingshem.

FÖRSAMLINGSHEM - Söder om kyrkogården ligger församlingshemmet. Detta är en vinkelbyggnad från 1970-talet, klädd med vitt fasadtegel.

EKONOMIBYGGNAD - Öster om kyrkan, på andra sidan gatan, ligger ett förråd/personalutrymme för kyrkvaktmästarna. Byggnaden, från 1999, har sadeltak täckt av tvåkupogt lertegell, vitmålad träpanel samt grå fönsterfoder.

FÖRE DETTA GÄSTGIVERI OCH TINGSHUS - Norr om kyrkan finns en byggnad som 1909 till 1938 inrymde gästgiveri. Huset har fasspåntpanel och sadeltak med tvåkupigt tegel. Väster om gästgivaregården ligger ett tingshus, uppfört i två våningar 1812. Tingshuset är klätt med faluröd panel och har vitmålad portal. Det tegeltäckta sadeltaket har korta takutsprång.