Stäng fönster Sotenäs kn, ASKUMS KYRKAS KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
ASKUMS KYRKA ligger i ett för mellersta Bohuslän karaktäristiskt landskap, med mindre uppodlade dalgångar mellan bergshöjder. Kyrkplatsen ligger omgiven av jordbruksbebyggelse och odlingsmarker, och med prästgården strax intill.

Den medeltida kyrkplatsen ligger någon kilometer österut, i ett sadelliknande höjdläge mellan två dalgångar. Denna den gamla kyrkogården är ännu i bruk, omgiven av en kallmurad stenmur, med ingång genom järngrindar mellan stenstolpar. Mursten från den gamla kyrkan ingår i kyrkogårdsmuren. Ett redskapförråd från 1880-talet ligger invid grinden, och inne i detta förråd finns delar av den gamla kyrkans takmålning, utförd av Christian von Schönfelt 1738, använt som innertak. Några äldre gravvårdar finns på kyrkogården, liksom två stenar från gamla kyrkan med dekor, varav den ena i form av djur. Sannolikt från 1100-tal.